İstanbul Erkek Güzellik Salonu

Erkek Leke Tedavisi

Cilt lekeleri erkeklerin ortak derdi. Teknoloji gelişti ve artık cilt lekeleriyle ömrümüzün sonuna kadar uğraşmamız gerekmiyor.

1- Cilt lekeleri neden oluşur? 

Cilde rengini veren melanin pigmentinin bir bölgede yoğunlaşması cilt lekelerine neden olur. Melanin pigmentinin bir bölgede yoğunlaşması fazla güneşlenmekten kaynaklanabileceği gibi ayrıca altta yatan herhangi bir hastalıktan da kaynaklanabilir.

Bazen dermatolojik bir cilt rahatsızlığı sonucu leke kalabilir ya da hormonların düzensiz çalışması buna katkıda bulunur. Bazen de dermatoloji uzmanı olmayan kişiler tarafından uygulanan kozmetik işlemler sonrasında leke gözlenebilir.

Bunun dışında bilinçsizce kimyasal içerikli ürünlerin ciltte kullanılması, solaryuma fazla girilmesi de bunun sebebi olabilir. Cilt lekeleri ayrıca genetik olarak yani ailesel öykü varlığında da zamanla ortaya çıkabilir.

2- Leke tedavisinde hangi yöntemler uygulanabilir?

Cilt lekesi tedavisi birçok nedene bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bir kişinin cilt lekesinin altında yatan bir sağlık durumu varsa, dermatoloji uzmanı bu durum için en iyi tedaviyi önerecektir. Altta yatan durumu tedavi etmek sıklıkla ilişkili olan cilt problemlerini çözer. Tedavi seçenekleri arasında lazer/ışık tedavisi, kimyasal peelingler ve topikal kremler bulunur. Alternatif olarak lekeyi kapatmak için kamufle edici makyaj da yapılabilir.

Kimyasal peeling yöntemi: Kimyasal peeling (soyma) yönteminde özel geliştirilmiş kimyasal çözeltiler kullanılır. Leke tedavisinde en sık kullanılan kimyasal çözelti glikolik asit salisilik asit denilen meyve asitleridir. Bu tedavi hafif leke sorunu olan koyu cilt tipine sahip kişilerde bile güvenle uygulanabilir. Seanslar 2-4 hafta arayla 4-6 uygulama olarak yapılabilir.

Enzim peeling (leke maskesi): Enzim peeling leke tedavisinde son yıllarda kullanılmaya başlanan özel bir soyma yöntemi. Cilde özel bir karışım olan maske uygulanır ve 8-10 saat kadar bekletilir. Bu süre sonunda maske ılık bir suyla çıkarılır ve ardından 4-6 ay boyunca özel bir devam kremi sürülür.

Mezoterapi: Leke giderici özel ilaçlardan oluşan solüsyonların cilt altına enjekte edilmesi ile lekeler tedavi edilebilir. Bu tedavi yöntemi kimyasal ya da enzim peeling tedavileri ya da lazer tedavileri ile kombine edilebilir.

Lazer/ışık tedavileri: Leke tedavisinde farklı lazerler kullanılabilir. Cildin en üst tabakasını soyan fraksiyonel lazerler, renk hücresi dediğimiz melanini hedef alan Q anahtarlı NdYag lazerler ve yoğunlaştırılmış ışık kaynakları olan IPL ya da mavi ışık fotodinamik cihazları en sık kullanılan ışık sistemleridir. Son yıllarda microneedle fraksiyonel radyofrekans sistem ile de cilt soyulmadan hem sivilce hem de lekelerde etkili bir tedavi yapılır.

Renk açıcı kremler: Kremler leke tedavisinde tek başına ya da yukarıda sıralanmış olan işlemlerle birlikte kullanılabilir. Leke tedavisinde en sık hidrokinon, C vitamini,E vitamini arbutin, kojik asit, glikolik asit içeren kremler kullanılır. Ayrıca retinol içeren kremlerde ciltte soyulma etkisi gösterir ve leke tedavisinde yardımcı olarak kullanılabilir.

Güneş koruyucu kremler: Leke tedavisi sırasında mutlaka güneş koruyucu kremler kullanılmalı. Bu kremler cildi yaz ve kış aylarındaki güneşin etkilerinden korur ve lekenin daha da koyulaşmasını engeller.

3- Sivilce lekesi tedavisi nasıl yapılır? 

Akne, derinin kronik bir hastalığıdır. Genellikle ergenlik döneminde başlar. Alevlenmeler ve yatışmalar ile uzun yıllar devam eder ve sonrasında kendiliğinden geriler. Akne tedavisinde sivilcelerin iyileşmesi ve sonrasında oluşabilecek izlerin engellenmesi amaçlanır. Akne vulgaris hastalığında beraberinde leke görülmesi de çok sık gözlenen bir durum. Bu yüzden hem sivilce hem de leke tedavisinin birlikte verilmesi gerekir. Bu tedavi hastalığın şiddetine, hastalığın tutulum alanına, hastanın yaşına ve hastanın tedavi tercihine göre değişir. Topikal tedaviler, sistemik tedaviler, peelingler ve lazer/ışık tedavide tercih edilir.

Akne tedavisinde uygulanan topikal tedaviler; krem, jel, pomad ya da losyon formunda olabilir. Bu topikal tedavide sürülen ilaçlar yalnız uygulandıkları alana etki gösterir. Tek başına topikal tedaviler hafif şiddetteki akne hastalarında tercih edilir. Orta ve şiddetli akne hastalarında ise sistemik tedaviler verilmelidir. Sistemik tedavi olarak çoğunlukla antibiyotikler, izotretinoin ya da hormon gibi ilaçlar tercih edilir. Antibiyotik tedavileri çoğunlukla 3 ay sürer.